Leköpték Gyurcsányt a rendőrtábornokok büntetőpere előtt 

Ma kezdődik Bene László nyugállományú rendőr altábornagy, volt országos rendőrfőkapitány és Gergényi Péter nyugállományú rendőr vezérőrnagy, volt budapesti rendőrfőkapitány, továbbá 12 társuk 2006 őszi fővárosi zavargásokkal összefüggő büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A vádlottakat a bíróság előtt tüntetők fogadták. A PestiSrácok.hu ismertette elsőként a vádiratot, még áprilisban.
A 2006. szeptember 18-án este a tévészékháznál, illetve a 2006. szeptember 19-21. között és október 23-án Budapest utcáin történtekkel összefüggésben 15 pontban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztálya.
Az ügyészség többnyire felfüggesztett szabadságvesztést, esetenként pénzbüntetést indítványozott, álláspontja szerint a parancsnokok bűnössége elsősorban intézkedések, illetve az eseményeket követő felelősségre vonások elmulasztása miatt állapítható meg.
Sajtóhírek szerint a büntetőperben több mint száz tanúra és több mint félszáz tárgyalásra lehet számítani, elsőfokú döntést egy év múlva hozhat a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa.
Tüntetők várták a vádlottakat Bene László volt országos rendőrkapitányt, a per elsőrendű vádlottját, füttyszóval és pfújolással fogadták. Gergényi Péter nyugállományú rendőr vezérőrnagy, volt budapesti rendőrfőkapitány, a per másodrendű vádlottja már korábban megérkezett a bíróságra. A tárgyaláson a hallgatóság soraiban helyet foglaló Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt – még az épület előtt – leköpték.
Gyurcsányt, aki országgyűlési képviselőtársával, a Demokratikus Koalíció politikusával, Vadai Ágnessel érkezett a törvényszékhez, üvöltözve fogadták. A mintegy félszáz demonstráló egyebek mellett “Hol a főkolompos, hibbant Néró?”, “Miért nem terrorizmus a vád a terroristákkal szemben?”, “A túszok ejtésére tett utasítás nem terrorizmus?” feliratú táblákat, molinókat emelt a magasba.
Gyurcsány Ferenc a biztonsági ellenőrzésre várakozó újságíróknak azt mondta: annak idején, a történtek után, nem váltotta le Bene László volt országos rendőrfőkapitányt, mert nem tartotta őt felelősnek. A bíróság épületénél Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője és Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő is megjelent.
Gaudi-Nagy Tamás  jogi bohózatnak nevezte a volt rendőri vezetők és társaik elleni, a 2006 őszi zavargásokkal összefüggő eljárást a Fővárosi Törvényszék épülete előtt kedden tartott tüntetésen.
A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője mindezt azzal indokolta, hogy a felelősöket nem azért vonják felelősségre, amit elkövetettek, illetve szerinte nem azokat vonják felelősségre, akik elkövették a bűnöket, vagyis Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, aki a “terrorszervezeti működés élén állt”.
Volt kormánytagokat is tanúként idéz a bíróság
Volt kormánytagokat, az Országgyűlés honvédelmi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságainak vezetőit is tanúként kívánja meghallgatni a bíróság  – ismertette az eljáró bíró a tárgyaláson. A bíró felhívta a figyelmet arra, hogy azoknak, akiknek az eljárás folyamán tanúként kell majd megjelenniük a tárgyaláson, el kell hagyniuk a termet. Tájékoztatása szerint a 2006-os őszi eseményekkel összefüggésben készült jelentések – köztük az úgynevezett Ignácz- és Morvai-jelentés – készítőit is meg fogják hallgatni. Mindezek alapján várhatóan sem Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, sem Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő sem lehet jelen a keddi tárgyaláson.
A bíró közlése szerint jövő év áprilisáig száz tárgyalási napot tűzött ki az ügyben és 115 tanú meghallgatását tervezi.
mti / Hgv.hu/MTI Fotó: Kovács Tamás