2016. február 19., péntek

Kormányinfó: a Mamut Klik hiánya már tizenhétmilliárdra rúg


 Kormányinfó

Lázár: Tizenhétmilliárdra rúg a KLIK hiánya 

 


 Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart Kormányinfó 39 - Mit, miért tesz a kormány? címmel az Országházban 2016. február 11-én



2016. február 18., csütörtök
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Ne zsarolják a kormányt a gyerekekkel – kérte a kancelláriaminiszter a pedagógusoktól, a szakszervezeteket pedig óva intette attól, hogy bevigyék a politikát az iskolába.
Lázár János a pedagógusok tiltakozása kapcsán ismét a tárgyalás és a köznevelési kerekasztal fontosságát hangsúlyozta. Azt azonban közölte: a kormány nem tud 15-20 százalékos béremelést biztosítani a pedagógusoknak. Leszögezte, hogy az ingyenes tankönyvek megmaradnak, de a tankönyvlobbi számára nem tudnak engedményeket tenni, még akkor sem, ha a pedagógusokon keresztül nyilvánul meg. Kérdésre válaszolva elmondta: a Klik tartozása jelenleg mintegy 17 milliárd forint. Egy másik válaszával arra is rámutatott, hogy valószínűleg nem lesz személyi változtatás a szervezet élén.
A visegrádi négyek illegális bevándorlással kapcsolatos javaslatáról közölte, hogy szerintük a balkáni országoknak segítséget kell nyújtani, nem lehet őket magukra hagyni, mert akkor káosz lesz. Hozzátette: mesterségesen állítják szembe Nyugaton a V4-ek álláspontját Angela Merkel politikájával, és úgy próbálják bemutatni a helyzetet, mintha a jó és a rossz között lehetne választani. Javaslatuk viszont kiegészítő jellegű, arról szól, hogy az illegális bevándorlással szembeni második védvonal nem lehet a schengeni zónánál. A migrációs problémát szerinte az Európai Bizottság egy éve képtelen orvosolni. Szavai szerint jelentős esély van arra, hogy a közeljövőben határzárat kell létesíteni a magyar–román határra is. A kormány szerint a migrációs helyzet öt-tíz év alatt sem oldódik meg, hosszan elnyúló problémára számítanak.
Lázár János beszámolt az Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közti moszkvai csúcstalálkozóról is. Magyarország szerint az oroszokkal szembeni szankciókat nem lehet automatikusan meghosszabbítani, meg kell vizsgálni, adva vannak-e a fenntartásuk feltételei. A kancelláriaminiszter közölte, a szankciók kizárják a katonai együttműködést, de nem tart kizártnak egy állagmegőrzéssel kapcsolatos megállapodást, így a régóta jobb sorsra érdemes magyar katonai helikopterekkel kapcsolatban is történhetnek fejlemények. Más kérdésre válaszolva elmondta, hogy már idén lehívhatnak egy részletet a paksi atomerőmű bővítésére fordítható orosz hitelkeretből.
A Miniszterelnökség vezetőjét kérdezték arról az ügyről is, hogy Baán László, a Szépművészeti Múzeum vezetője évekkel ezelőtt ingyen bocsátotta Habony Árpád, a kormányfő bizalmi emberének rendelkezésére esküvőjéhez az intézmény egyik termét. Lázár – bár állítólag nincs tisztában mások magánéletével – annyit elmondott: Baán téved, ha azt hiszi, a múzeumnak protekcióra van szüksége a biztos jövőjéért, nincs szükség személyes lobbiakciókra. Ha viszont mindezt baráti alapon tette, akkor viselnie kell a felelősséget. Lázár annyit még hozzátett: Baán már kapott minisztériumi fegyelmit az ügy miatt.
  • 15:49
    A sajtótájékoztató véget ért, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.
  • 15:49
    Percek óta azon megy a polémia, hogy a Nemzeti Televízió propaganda-adó-e...
  • 15:47
    Gál Roland fideszes képviselő előzetes letartóztatásban van, mégis megmaradhatott politikai pozíciója. Lázár reméli, az önkormányzat mindent megtesz, amit a törvény megenged neki. Lázár később tájékoztat, de annyit már most is közölt, hogy semmilyen közösséget nem vállalnak a politikussal.
  • 15:43
    Fontos ember-e Habony Árpád? Lázár nem tud erre válaszolni. Ismeri a tevékenységét, de mégsem tud választ. Több kérdésben egyébként maga is kikérte a véleményét.
  • 15:40
    Összeegyeztethető-e a „Híd a munka világába” programmal kapcsolatos nyomozás és Farkas Flórián tanácsadói megbízatása? Lázár utánanéz a kérdésnek, válasz később várható.
  • 15:36
    A HírTV kérdése: korábban arról volt szó, hogy pedagógusoknak nem kell retorziótól tartani, Zuglóban viszont mégis gyanús, hogy van retorzió. Bekértek egy iratot egy iskolától fél napos határidővel.
    Lázár nem tudja, mi történt az adott helyzetben. Ő nem lát bele az ügybe pártpolitikai okokat.
  • 15:33
    A Fidesz-közleményt az orvosbéremelésről azért vették le, mert félrevezető volt, ugyanis nem béremelésről, hanem igényelhető bérkiegészítésről volt szó.
  • 15:32
    Különbség mindig lesz a nyugati és az itteni orvosfizetések között, a lényeg az, hogy mekkora – közli Lázár kérdésre válaszolva, hozzáteszi: meg kell egyezni a győri felmondott orvosokkal.
  • 15:26
    Baán már kapott minisztériumi fegyelmit az ügy miatt.
  • 15:25
    Kérdés: míg másoknak milliókat kell fizetni egy terembérletért a Szépművészetiben,, másnak meg ingyen van, az nem veti fel a korrupció kérdését?
    Válasz: Nem. A maga részéről sajnálja, hogy Baán László tévedett, amikor azt hitte, protekcióra van szüksége, és így érheti el. Baánnak kell viselni a felelősséget, ha egy barátjának adja oda.(forrás: mno/ fotó: mti)
Putyin, török merénylet és egyéb történések a Kormányinfón. A V4-ek második védvonal javaslata nem áll szemben a merkeli elképzelésekkel. Bármikor elkezdődhet a román határ kerítésének építése, de lehet, keleten is épül kerítés. Lázár szerit a szakszervezetek felelőtlenek. Kiderült, a Kliknek 17 milliárdnyi kifizetetlen számlája van, Lázár önkritikát is gyakorol. Érkezhetnek orosz szállítóhelikopterek. Indulhat a Csepreghy Nándor-féle közalkalmazotti leépítés, a bürokráciacsökkentés. Azt is megmondja, mi a magyar közoktatás fő problémája. Egy újságíró szerint Lázárnak van szépérzéke. Mi Habony fontosságáról kérdeztük. De esett szó Magyar Bálintról is.
Kovács Zoltán kezdte a 40. Kormányinfót, majd átadta a szót Lázár Jánosnak. A kormány nevében kifejezte együttérzését a tegnap esti török bombamerényletben elhunytakért, és elítélte a terrort, amely Európán belül és kívül is hétköznapi fenyegetés ma már.
A tegnapi Orbán–Putyin-találkozó
A vezetők áttekintették a közös ügyeket, az orosz–magyar viszony kiemelkedően fontos. Két részből állt a találkozó, először egy megbeszélésen áttekintették a gazdasági-politikai ügyeket, ezt szélesebb körben folytatták, majd sajtótájékoztatót tartottak. A magyar cél a stabil együttműködés, "mindenkivel tárgyalni szeretnénk", mondja Lázár. Oroszország nélkül nem rendezhetőek a világ ügyei, az együttműködésre mindenkinek szüksége van. Az EU versenyképességének növeléséhez kell az orosz energia. Áttekintették "a nagy ügyeket", Putyin elnök bejelentette, megerősíti elkötelezetségét a Paks 2.-bővítés mellett, ezt örömmel nyugtázta a kormány. Áttekintették az eddig történteket, Oroszország kész megépíteni a blokkokat. Rendelkezésre áll a teljes fedezet, 10 milliárd euró, amelyet Oroszország az "évszázad üzleteként" említhető kamattal ad. A magyar–orosz kereskedelem volumene nő, az ország stabil és együttműködő partnere akar lenni Moszkvának.
Lázár végig részt vett a tárgyalásokon, Putyin kifejezetten érdeklődött az európai menekültügyi vitákról. A visegrádi négyek (V4) ülése után az Európai Tanács ma, csütörtökön tárgyal a Brexitről, illetve a menekülthullámról. Nem akarunk új törésvonalat Európában, egységet akarunk, a V4-et nem szabad szembeállítani a Merkel-féle politikával, mondja Lázár. Elsősorban Törökországnak kell segíteni a menekültek elhelyezésében, Szíriában pedig törekedni kell a rendezésre. Ha ez nem valósulhat meg gyorsan, akkor fel kell készülni a menekültek további érkezésére (ezt amúgy Szijjártó Péter már tavaly megmondta). Lázár szerint igazságtalanságok vannak: Németország 500 eurót ad a menekülteknek havonta "munka nélkül", ez csábítja az embereket, akik sokkal rosszabb körülmények közt élnek. A határvédelmet meg kell erősíteni Görögországnál, erre törekedni kell. A V4 szerint nem vagy Görögország, vagy Macedónia–Bulgária védelmi vonal kell, hanem egyszerűen fel kell készülni egy második vonalra, mert erre lehet, hogy szükség lesz. A balkáni országokat segíteni kell, káosz alakulhat ott ki, ha magukra hagyjuk őket. A V4-elképzelése "kiegészítő jellegű".
A kötelező kvótákról is beszél Lázár, ezt továbbra is elutasítja a V4. Fontos a mai tárgyalás Brüsszelben, 40 kormányinfóval ezelőtt kezdődött a menekültválság, és azóta alig tudott az EU valamit tenni. "Jó volna, ha történne komoly és érdemi döntés", mondja Lázár, szerinte az Európai Bizottság (EB) maga a probléma lassan a kérdésben, nem a megoldás.
Készen áll a kormány a román határon is kerítést emelni, a meglévő kerítés védelmét pedig meg kell erősíteni, mert újabb bevándorlási krízis fenyeget. A magyar kerítés a megoldás, ez nem ideális, de szükséges megoldás, az EB totojázásának köszönhetjük.
Pedagógusok
Pedagógusok: a kormány elkötelezett a tárgyalások mellett, az érintettek ne mondjanak le a Köznevelési Kerekasztalban való részvételről, vegyenek részt. Csak tárgyalással és tárgyalóasztal mellett lehet megoldást találni. A szakszervezetek mindig is ezért küzdöttek, hogy tárgyaljanak, Gallóné 2009-ben teoretikusan kizárt egy sztrájklehetőséget, ezt idézi vissza Lázár. "Az érzelmeket, felháborodást megértem" mondja a kétgyermekes apa Lázár, aki naponta látja a kihívásokat. Lázár szerint tárgyalni és megegyezni kell. Ne zsarolják a kormányzatot gyerekekkel a szakszervezetek. Konszenzus volt, hogy a gyerekeket nem vonjuk be a politikai csatározásokba.
A sztrájk és a tüntetés fontos eszköz, de a megoldás a tárgyalóasztalnál születik meg. Lázár nem szeretné elmondani, de elmondja, hogy a baloldali politikusok is rátelepednek a tüntetésekre, és ezt a szervezők általában nem szeretik. Nyitott kapukat döngetnek a pedagógusok, Lázár áttér a béremelésre. Nincs lehetőség újabb 18-20 százalékos béremelésre, mondja Lázár, másokat is segíteni kell. A mostani bérkövetelésekre nincs pénz. A további követelésekről tárgyalni kell.
"A Klik nem egy hibátlan szervezet", mondja Lázár, de az állami fenntartói jog megkérdőjelezhetetlen, ez nem vita tárgya. Az sem, hogy a tankönyvek ingyenesek maradnak. A tankönyvlobbi se használja fel a gyerekeket, "számukra nem tudunk engedményeket adni".
Az oktatás és az önkormányzatiság egyébként össze is függ. A településekre nem lehet rábízni az egészségügyet, oktatást, konszolidációra volt szükség. Ezért ez a modell megbukott. Az oktatási rendszer problémáinak gyökere volt az önkormányzati fenntartás, ezért ezt meg kellett szüntetni.
Lázár rátér a korábbi kérdésekre adandó válaszokra.
Ahol 10 gépjármű vagy annál több autót befogadó parkoló épül, oda zöldterületet is kell létesíteni. Az elektromosautó-töltőállomások kiépítésénél is lesznek környezetvédelmi előírások, ezeket elkezdik kiépíteni. 100 parkolóból 2-höz kell töltőállomással ellátottat létesíteni a rendelet szerint.
A Klik 17 milliárd forintnyi kifizetetlen számlát görget maga előtt.
Most következnek a kérdések.
Orbán moszkvai útjáról jön az első. Tervezi-e a kormány már az idén lehívni a hitelkeret lehívását, igen, az év közepén ez megeshet, mondja Lázár. Orosz helikopterek érkeznek-e? Volt-e szó fegyvereladásról? Lázár: érvényben vannak az Oroszországot sújtó szankciók, ez adottság. Orbán szerint ezt érdemben kéne nyáron felülvizsgálni, kellenek-e még. Ezért fegyvereket nem lehet vásárolni, de a magyar honvédségben használt orosz technika állagmegóvására van mód. A szállítóhelikopterek állagmegóvása elemi érdek, mondja Lázár kicsit sejtelmesen.
Beszél Lázár az állítólagos Seszták-konfliktusról, amely energetikai koncepciós konfliktust sejt, Lázár szerint ez álvita, Lázár mandátuma a paksi előkészítésre szól, hogy utána mi lesz, nem tudni. Spekulációk vannak, ki felügyeljen valamit, ami még nincs is állami kézben.
Baán–Habony-esküvő? Lázár nem tudja, hogy ez megtörtént-e. "Nem követem mások magánéleti viszonyait". De nyugtalanítja a Szépművészeti történet. Ez az ország stratégiai intézménye, és bár Baán nagyra becsüli, úgy gondolja, téved, ha azt hiszi, a "fejesek" hozzáállásán múlik a múzeum jövője. "Orbán Viktor ajtaja minden múzeumfejlesztés előtt nyitva áll", nincs szükség személyes lobbizásra, ez az úgy a múzeumnak és a magyar kultúrának árt. A képkölcsönzés: ezeket rendeletek szabályozzák. Baánnak nincs szüksége protekcióra.
Az Origó is Baánra kérdez, Hiller István nem tudott az esküvői kölcsönadásról. Távoznia kéne a főigazgatónak? Lázár: a főigazgatónak sok mindenre van joga, de szükségtelen protekcióért kedveskednie. A szívesség más kérdés, "de az államot ne keverjék ebbe bele". Hanesz távozhat a Klik éléről? "Nem személyes ügyről van szó", mondja Lázár. Mégis ki felel a 17 milliárdos adósságért? Leegyszerűsítés ezt személyi kérdésé konvertálni, válaszol Lázár. Az a gond, hogy az állam átvette az iskolák fenntartói és működési jogát, de nem szerveztük meg a szervezetrendszert, gyakorol önkritikát Lázár. Azt is elismeri, nem volt elég pénz. Nem a felszámolás, hanem a munka javítása a feladat.
Miért a drágább imázsfilm nyerte meg az úszó-vb pályázatát? Lázár szerint ez a döntést hozó Kecskemét felelőssége. Lázár áttér az olimpiarendezésre, a gazdasági helyzet stabil, "soha nem voltak ilyen jók az esélyeink az olimpiarendezésre", ezért erre "áldozni kell", ne sajnáljuk erre a pénzt. A magyar pályázat lesz a legerősebb.
Pesti Srácok: úgy tudják, szóba került a Malév évek óta fennálló adóssága. Lázár: a jogi helyzet nekünk kedvez. Az orosz érveket megfontoljuk, de eddig minden jogi küzdelmet megnyertünk. Sok pénzről van szó, 100-150 millió euró közötti összegről. Ennek nincs köze a Szuhoj-féle új légitársaság ajánlkozásáról, amiről nem volt szó tegnap.
A román kerítés: tavaly előkészítette Magyarország a terepet, Csongrád megye határszakaszán megkezdik a műszaki előkészítést, hogy bármikor megindulhasson az építkezés.
Magyar Idők: mi a legfrissebb migránshelyzet? Ausztriából üzengetés folyik, mondja Lázár, nincs hivatalos megkeresés. A déli határ: a helyzet fokozódik, naponta százak, ezrek jelennek meg heti-havi szinten, de még nem olyan a helyzet, mint tavaly. Most átmeneti csönd van. A keleti határon is szükség lesz valószínűleg kerítésre.
2017-es költségvetés – Lázár szerint az a cél, hogy az állami intézmények működési hiány nélkül működjenek, nullszaldósak legyenek. A fejlesztésekre ez nem vonatkozik. Igen, ez a cél. A bankadó csökkenését nem érinti ez.
Az RTL Klub a családi csődvédelem eddigi féléves tapasztalatairól kérdez. Ez nem jelent többletköltséget, a kormányhivatalok alá tartozik, kezdi a választ Lázár. Kevesen veszik igénybe, mert szigorúak a feltételek, az igénybe vevő gyakorlatilag gondnokság alá helyezi magát.
Oktatás: a tanárok nem fizetésemelést szeretnének, miért ezt emlegeti a kormány? A követelés 25 pontjából több érint fizetésemelést, ez 18 százalék pluszfizetéssel oldható meg, mondja Lázár. A kerekasztalnál kell ezeket megbeszélni. Meg kell tudnunk, mik a problémák a Klikkel, mondja Lázár (arra nem tér ki, az Oktatási Hivatal elemzését miért nem használják fel, inkább megszüntetik a OH-t). Arról is beszélni kéne, hogy 2002 óta romlik a gyerekek teljesítménye, Klikkel vagy Klik nélkül, miért? Ezzel kell foglalkozni. Miért zuhan a magyar oktatás színvonala – "ez a fő kérdés". Ezért is fontos lenne a pedagógusok teljesítményét mérni, ami viszont bürokráciát jelent – ez ellen viszont küzdenek a tanárok.
Érkezik kérdés a kazah juhtenyésztésről szóló plagizált tanulmányról. Ez a miniszter felelősségét is felveti. Lázár mit lépne hasonló helyzetben? Kikerüli a kérdést.
Blogstar: Orbán a magyar sajtóban úgy jelent meg, mintha félne a Putyin-találkozótól. Mi történt? Lázár: beszámoltunk a brüsszeli vizsgálatokról, 2013 óta egyeztetünk. Versenyjogi és kereskedelempolitikai-jogi következményeket mérlegel most. Sokan ellenzik a nukleáris energiát az EU-ban, ezért is kell jól felkészülni a vitákra. De nincs megvalósítási kockázat. Nyomásgyakorlási kísérletek vannak, európai cégek próbálnak bejutni a projektbe, mert mégiscsak 12 milliárdról van szó.
Ukrán helyzetről volt szó? Lázár nagyot sóhajt. Oroszország a minszki egyezmény betartását és betartatását kéri.
Letelepedési kötvény: két liechtensteini cég elég hamar kapott engedélyt a Magyar Nemzet információi szerint ezek értékesítésére, Lázár utánanéz.
Lázár szépérzékét dicséri egy újságíró, és a pulpitusról alkotott esztétikai véleményére lenne kíváncsi. Lázár inkább hanyagolná.
A Magyar Hírlap a kormány bürokráciacsökkentő, államialkalmazott-csökkentő szándékának visszhangjáról kérdez. A Fidesz-frakció napirendre vette a kérdést, a Fidesz elnökségétől Orbán Viktor megkapta a felhatalmazást és támogatást pártjától – Orbán szabad kezet kapott. Azaz jöhetnek a leépítések, február 24-én megszületnek az első döntések. A 10 megszüntetendő háttérintézményről is beszél Lázár: a nyugdíjbiztosítós jogutóddal szünhet meg.
Salgótarján és Kövér-beszéd, valamint Dömsödi: egy polgármesternek fenn kell tudni tartani egy normális párbeszédet a kormánnyal, Kövérrel egyetért teljes mértékben Lázár. Salgótarján új vezetőjének 1,5 milliárd forintot kell kérni a kormánytól a megválasztása után.
444 és Baán: valaki 1,5 millió forintot kell fizessen a teremért, másnak ingyen jár – ez nem korrupció? Nem, ez Baán kérdése, aki téved, de nem indul vizsgálat.  "Ha a barátjának odaadja az intézményt, viselje a következményeit", mondja Lázár. Balog Zoltán fegyelmit adott Baánnak, ez volt a retorzió. (Igaz, Balog a képkölcsönzésért, és nem a 2007-es esküvőért adott fegyelmi Baánnak – a szerk.)
A TV2 a győri orvosokról kérdez, béremelés hiányában felmondanak. Ez az intézmény hatásköre, a szaktárcán belül az államtitkár nyúlhat bele. Az orvosok okkal kérnek több pénzt, a tárgyalásokon múlik minden, "szerintem lesz megoldás". A kormány elismeri az orvosok követeléseit, de a német–svéd–brit fizetésekkel nem tudunk versenyezni.
Az egészségügyi nettó minimálbérre vonatkozó nyilatkozat levételéről: azért vették le, mert nem teljesült. Bérkiegészítést kapnak bizonyos csoportok, nem is alanyi jogon, és nem is automatikusan. Ezért vették le a nyilatkozatot. Kommunikációs félreértésről van szó, a kormány folyamatosan emeli bizonyos csoportok bérét, de nem egyszerre, és nem mindenkinek egyformán. Kovács szerint is erről van szó, nincs szó életpályaszerű egységes emelésről. Nő a háziorvosok, a rezidensek bérezése, de ezek is programok, kérelmezni kell őket.
Hír Tv: miért kér be a Klik dokumentumokat félnapos határidővel, miért él ezzel a félelemkeltő eszközzel? Miért baj ez, ha már úgyis megvan a dokumentum, kérdez vissza Lázár. Lázár ebben nem lát politikai koncepciót, szerinte az igazgató fideszes időkben lett kinevezve ráadásul. Mindenkinek jó, ha kevesebb a bürokrácia, ezért kérdezzük meg az orvosokat és a pedagógusokat, mi jelent nekik többletbürokráciát, mondja Lázár.
Állami tulajdonba került a Fiumei úti Sírkert, 2018-ra több milliárdból európai szintű sírkert válik belőle.
Magyar  Bálint oktatási miniszterként elveszítette a jogát arra, hogy hiteles kritika megfogalmazójaként lépjen ki a közéletbe, mondja Lázár János kérdésre válaszolva.
A hvg.hu Habony Árpádról kérdez, hogy mennyire fontos ember ő. Lázár János nem tudja a választ, ismeri Habonyt, kiváló politikai szakértőnek ismeri. Kérdésre, hogy akkor hogy közvetíthetett a főpolgármester és a kormány között, Lázárt azt mondja, hogy erről nem tud. Szerinte nem volt szükség közvetítésre, Habony nem kap fizetést a kormánytól.
Lázár és Kovács még összezördül az Alfahir újságírójával, majd nem adja meg a szót a Magyar Nemzetnek, és elmennek.(forrás: hvg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése