2016. február 3., szerda

Baleset:Fonódó Villamosbaleset tegnap,kedden, 2016. 02.02-án

 

Szent Lukács Gyógyfürdőig járt csak tegnap a "fonódó" 16 óra környékén, mert baleset történt pár megállóval lejjebb. Miután egy médium sem adott hírt róla, fontosnak tartottam leírni. Mert feje tetejére állt a közlekedés Buda ezen részén, miután a HÉV sem közlekedett, s ugye a villamosok sem jártak, egyedül a 109-s buszon tolongtak az emberek, amire fel sem fértek. 86-s busz is megszűnt.

Lehet hogy Budapest közlekedése "nem fontos", de tudomásul kéne venni, hogy minden 5. ember fővárosi, nem is beszélve a turistákról.

 

 

 

Szent Lukács Gyógyfürdő

Általános leírás
Az épületegyüttes – a Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a vele építészetileg egységet képező ORFI (Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet) – több évszázad során alakult ki. Jellegzetes „nőtt” épület közel a Dunához, a Margit híd budai hídfőjétől északra, melyhez különböző korokban folyamatosan hozzáépítettek, vagy éppen bontottak el belőle. A fürdő vízét szolgáló források már a rómaiak idején is ismertek voltak, az itt fakadó gyógyvíz talán Budapest legértékesebb gyógyvize, aminek gyógyászati jelentősége világszerte ismert.

A török idők

Az épületegyüttes része az ún. magyar „Karlsbad”-nak, ami a Duna jobb partján fekvő gyógyforrásokból, fürdőkből, gyógyszállókból és kórházakból áll. Maga a Lukács Gyógyfürdő épülete összeépült, pontosabban valaha egységet alkotott az ún. Nagyszállóval és Thermál Szállóval, mely ma az ORFI kórházépülete. A Szent Lukács Gyógyfürdő kiemelt jelentőségű mind régészeti, műemléki, mind fővárosi-városképi és természetvédelmi szempontból, egyben a Világörökség része.
A „Lukács” emellett fogalom, népes törzsközönsége volt és van, melybe mindig beletartoznak a kulturális-művészeti élet jelesei – mondhatni bizonyos értelemben része a magyar irodalomnak.


Frankel Leo utcai homlokzat
Iszapépület homlokzat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése