2015. december 17., csütörtök

A Századvég ostorozza Lázárékat, mert kiadják a titkolt tanulmányaikat

Utolsó frissítés:
Szerző:

A Századvégen keresztül államtitkokhoz is hozzáférő G. Fodor Gábor főszerkesztő lapja alig burkoltan azért illette kritikával Lázár Jánosékat, mert a kormány gyorsan szeretné kiadni a Századvég által a kormány számára írt, eddig titkolt tanulmányokat. Mind a Századvég, mind a kormány készül a viharra, amit a tanulmányokba való betekintés válthat ki.
A Századvég Gazdaságkutatón belül vezető beosztású G. Fodor Gábor portálja, a 888 betámadta Csepreghy Nándor államtitkárt, mert részt vett az A Liberális Magyarországért Alapítvány által szervezett vitaesten, ahol az illiberális állam rendszere mellett a Századvég és a kormány kapcsolatát boncolgatták - írja az Index. A jelenlévő ellenzékiek végig a Századvéget hozták fel a korrupció élő példájaként, ám az államtitkárt kritizáló cikkben egy szó nem szerepel erről, kizárólag amiatt támadták G. Fodorék, hogy egyáltalán elment a vitára - ez egy jelzés értékű, bujtatott kritika volt.



G. Fodor Gábor nem lehet jó hangulatban a Századvég tanulmányainak kiadása miatt.
Fotó:
A Századvég szerződéseinek megszerzése után a Társaság a Szabadságjogokért és Joó Hajnalka újságíró perelték ki a kormánytól az összes Századvéges tanulmányt, amelyet még a közérdekű adatigénylések lehetőségeit szűkítő törvény előtt adtak át a kormánynak, ez közel 70 ezer oldalnyi tanulmány. A Századvéget és a kormányt is érzékenyen érintheti az adatok kiadása, amelyet eddig szerzői jogokra hivatkozva próbáltak titokban tartani. A betekintés után világossá válhat az is, hogy milyen jellegű államtitkokba tekinthettek bele a Századvég munkatársai is, kiváltképp 2013 előtt, ugyanis csak abban az évben szerezték meg erre a hivatalos minősítést.
Csepreghy Nándort az Index forrásai szerint azzal engedte el a vitára Lázár János, hogy álljon ki a Századvég mellett, de a tanulmányok kiadatása kapcsán tegye világossá, hogy a kormány minél hamarabb ki szeretné adni az adatokat - ez fájhat G. Fodornak és társainak. Lázár nem először próbál lavírozni az érdekek között, ennek példájaként hozta fel a portál, hogy a közbeszerzési törvény összeférhetetlenségi szabályozását a miniszter szándékai szerint szűken hagyták, ez váltott ki vitát a kormánytagok között, végül a NAV átalakításáról szóló törvénybe csempészték a módosítót, amely szélesre tárja a kapukat a kormánytagok rokonai előtt a közbeszerzésekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése