2014. szeptember 18., csütörtök

Olvasói vélemény a Kisalföld.hu-n

2004.03.01. - 962 hozzászólás Rendőrök-II. RSS Később elolvasom

#751. Szerző: vélemény 2006-11-08 - 15:06 ó.
"A bádogprefektus érdekes színfoltja a magyar közéletnek, ha utánaolvas valaki az életrajzának, többször is meghökkenhet rajta. Fényképésziskolát végzett, majd a Garázsipari Vállalat ellenőre lett (ez milyen munka már?). 1974-től került a Rendőrség berkeibe, szép lassan felfelé haladt a szamárlétrán.
Első botránya akkor tört ki, amikor a szépemlékű Medgyessy Péter országos rendőrfőkapitánnyá akarta kinevezni. Ezzel csak az volt a bibi, hogy Gergényinek főiskolai végzettsége volt, márpedig az ORFK élére csak egyetemi diplomával állhatnak. Mit számított mindez a kormánynak? Egy igazi komm... izé, szocialista minden helyzetben feltalálja magát: a BM hozzáfogott a rendelet módosításához - gombhoz akarták igazítani a kabátot.

De közbeszólt az élet, jött Gyurcsány, és egy klasszikus puccsal leváltotta addig mentorát, a dadogós kormányfőt. Gergényi pedig maradt a BRFK élén.

Szép csendben végezte a dolgát, mígnem jöttek a szeptemberi zavargások, ahol az MTV székháznál tehetetlenül és mozdulatlanul nézték a felsorakozó reohamrendőrök az ostromló huligánokat. Gergényi a helyszínen tartózkodott, mégsem tudott úrrá lenni a helyzeten. A nyilvánvaló furcsaságok persze elméleteket szültek: Gyurcs... izé, Gergényi szándékosan tartotta vissza a rendőröket, hogy az ország a törés-zúzással, és nem a kormányfőből erkölcsi hullát csináló hazugságbeszéddel legyen elfoglalva.

Másnap viszont lecsaptak a rendőrök, a körúti harcokban elszabadultak az indulatok, és több tucat sérült lett mindkét oldalon. Itt már rendőri túlkapásokról szólt a fáma.

Eltelt egy hónap, és a 23-ai események tényleg megrengették Gergényi pozícióját. Jelvény nélküli, viperát használó rohamrendőrök, fejmagasságra kilőtt gumilövedékek, ártatlanok megverése, sorolhatnám.

Gergényi elszabadult: rendőrfőkapitány olyan pofátlan nem lehet, hogy azt mondja a jelvények hiányát firtató kérdésekre, hogy: leestek, biztos a gravitációktól. Vagy: hogy ők nem használtak viperát (pedig videófelvételek vannak róla).

Biztos voltam abban, hogy Gergényinek felsőbb szintről megsúgták, hogy bármit tehet, bármit mondhat, stabil a pozíciója. Csak így kanászodhatott el ennyire.

Ma reggel pedig bombaként robbant a hír, hogy lemondott (nyugdíjazását kérte). Ne játsszuk meg magunkat. Néhány nappal az események után, amikor ennyi védhetetlen dolgot művelt Gergényi, nem véletlen, hogy most távozik. A nagy testvér elengedte a kezét, talán azért, hogy így enyhüljenek a feszültségek. Ő lett beáldozva.

A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Jelentkezzen, aki sajnálja. "


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése