2012. november 14., szerda

Összenőtünk a német gazdasággal mondta Orbán Viktor


Szerző: MTI 
 
Orbán Viktor szerint az új magyar gazdasági modell szinte hibátlanul kapcsolódik a némethez. A miniszterelnök erről a kormány és a Daimler AG közötti stratégiai partnerségi megállapodás pénteki aláírási ünnepségén beszélt az Országházban.
A miniszterelnök úgy fogalmazott: a magyar-német kapcsolatok jövőbeli összetartó ereje, "cementje" a modern német gyáripar megjelenése, tartós jelenléte Magyarországon, valamint a magyar gazdaság modernizálásában játszott német szerep.



Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Rámutatott egyúttal, hogy a Daimler - amely a kecskeméti Mercedes-gyár tulajdonosa - több mint a Mercedes, amely a cég legismertebb terméke: a Daimler nemcsak személyautókat gyárt, hanem "egy sokkal szélesebb ipari spektruma" van, a magyar kormány pedig a vállalat többi ágazatában is szeretne együttműködést kialakítani.
Orbán Viktor közölte, egyfajta együttműködési verseny kialakulására számít a világban, mégpedig azért, mert az országok - mint mondta - versengeni fognak, hogy a globális cégekkel melyikük tud jó kapcsolatot kialakítani. "Azzal, hogy Magyarország ezt a folyamatot elindította, versenyelőnyre tett szert" - utalt a stratégiai megállapodások sorozatára.
Magyarország munkaalapú gazdaságot épít, az ipari termelést pedig hosszabb távon is a magyar nemzetgazdaság gerinceként képzeli el - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy ha Európa versenyképes akar lenni, ipari termelési központokra van szüksége, Magyarország pedig a német-magyar együttműködéssel egy ilyen modern, hosszú távon megbízható jövedelmet termelni tudó központ lehet.
Orbán Viktor beszédében külön kiemelte a szakképzés fontosságát, jelezve, céljuk, hogy a jövőben minél több gyakorló, szakképzést oktató német tanár érkezzen hosszabb-rövidebb időre Magyarországra, hogy elmondják véleményüket az új magyar szakképzési rendszerről.
Martin Jäger, a Daimler kül- és közpolitikai kapcsolatokért felelős alelnöke arról beszélt, hogy a cég mindig hathatós támogatást kapott a kormánytól és Kecskemét városától, a mostani megállapodás pedig a továbbra is kölcsönös bizalomról szól.
Beszédében nagy sikernek nevezte a vállalat kecskeméti beruházását, hangsúlyozva, hogy a kecskeméti gyár fontos pillére a Mercedes-Benz világméretű gyárhálózatának. Kecskeméten március óta gyártják a Mercedes-Benz B-osztályt, és már tesztelik egy új kompakt kupé gyártásának előkészítését. A szakképzést Martin Jäger is érintette, közölve, hogy szeretnének benne nagyobb szerepet vállalni.
A mostani a negyedik stratégiai egyezmény a kabinet és nagyvállalatok között. Az elsőt a Coca-Colával kötötte a kormány, a másodikat a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, a harmadikat pedig szerdán a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft.-vel.
Orbán Viktor a Richter Gedeon gyógyszergyárral kötött megállapodás aláírási ünnepségén azt mondta, hogy a jövőben több nagy, a magyar gazdaságban speciális szerepet betöltő céggel kötnek hasonló, hosszú távú, stratégiai partnerségi megállapodást, amely egy újszerű gazdasági eszköz Magyarországon, innováció, "unortodoxia".
2012. november 09.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése