2019. január 29., kedd

A magyar Habsburgok az alcsúti kápolnában tartottak születésnapot

Pünkösdkor különleges nagycsaládi ünnepnek adott otthont a megmenekült és felújított kastélykápolna. Habsburg Lotharingiai Mihály 70. születésnapját ünnepelte a Habsburg család magyar ágának nevezett famíliája, amely legszűkebb körben is száz tagot számlál. Alcsúton 1827-ben költözött be József Antal, Magyarország nádora – a király magyarországi „helyettese” – a Pollack Mihály tervezte gyönyörűséges kastélyba, amely köré varázslatos angolparkot telepítettek később.
Erdészet, szőlészet, tehénpalota, egzotikus növényekkel teli üvegház, virágzó pusztai gazdaságok köthetők nevükhöz, s templom és -óvodaépítés, iskolatámogatás, tűzoltó egyesület alapítása – felsorolni is sok. Mintagazdaságot teremtettek, munkát és kenyeret adtak a környékbelieknek, s dokumentáltan is magyarrá lettek az 1944-es menekülésükkel bezáruló történetben.

De mégsem zárult le minden. Amint lehetett, az Alcsútról elszármazottak visszatértek szeretett szülőhelyükre. A születésnapos Mihály 1995-től Magyarországon is él feleségével, a szintén „kékvérű” Christianával, aki megtanult magyarul. Mihály Újbudán mostanság szervezte meg a Szent Benedek Általános Iskola és Gimnáziumot, amelyet a Krisztus Légiója Kongregáció tart fenn. Kinga nővére is hazaköltözött, Keszthelyen lakik nyugdíjas kora óta.
Az utolsó alcsúti főhercegnek, József Ferencnek és Anna főhercegnőnek nyolc gyermeke született Alcsúton: Margit, Ilona, Anna, József Árpád, István, Kinga, Géza és József Mihály – négyen ma is élnek jó egészségben, s el is jöttek az alcsúti születésnapra! A kápolnát szinte megtöltötték a magyar Habsburgok, akik a hagyományok szerint nagycsaládosok akkor is, ha nem különösebben vagyonosak. „Te csak házasodj, boldog Ausztria!” – hangzik a legendás mondás, s noha a császári és királyi dinasztia egyszer és mindenkorra a múlté, a Habsburgok (más ágai is) gondoskodnak róla, hogy bár nincsenek címek és rangok, a jelképes családi címert a közeljövőben nem kell ráborítani az utolsó távozó koporsójára.

A pünkösdi misét Mihály pap fia, Pál celebrálta a bicskei plébános, Varga Imre atya közreműködésével. Az atya elhozta Pálnak azt a papi palástot, amit a dédanyja, Klotild főhercegnő hímzett! Oláh Gyárfás alcsútdobozi polgármester pedig különös ajándékkal lepte meg a megrendült Mihályt. Néhány éve egy hagyatékban megtalálták a kápolna oltárképét, amit megvásárolt az alcsútdobozi önkormányzat. Most pedig annak a hagyatéknak a tulajdonosa egy fiókban egy kulcsra is rálelt, rajta felirat: az alcsúti kastély kulcsa! A kastély elpusztult, a világ kereke hányszor fordult, s íme, a kulcs túlélte a történelmi viharokat. A bekeretezett családi ereklye mellé az 1944 nyarán készített fotó került, amelyen a kétesztendős Mihály a kezében tartja ezt a bizonyos kulcsot! A meghatottság után tréfálkozott, hogy a lábtörlő alól húzta ki
Másik apróság. Az USÁ-ban élő Géza sötét zakóján az alcsúti címeres „aranygombokat” valaha a belső személyzet, az inasok viselték a kastélyban, most ő hordja az eredeti darabokat! József Árpád jövőre lesz 80 éves, hét gyermeke és 26 unokája van, nagyon készül a születésnapra, amit természetesen szintén Alcsúton ünnepelnek. Kinga elsorolja, milyen jelmezt viseltek édesanyjuk, Anna születésnapján 1944-ben. Margit kakasnak, Ilona pávának, István malacnak, József szamárnak, ő maga rózsának, Mihály pedig törpének öltözött. Aztán a négy testvér elmeséli, hogy persze nem futkoshattak a kastély mintegy 200 (!) helyiségében, a gyerekeket szigorúan nevelték. Emlékeik ma is meghatározóak, s mindegyikük ma is beszél magyarul, noha hat-hét évtizede szétszórva élnek Európában, Portugáliától Németországon át Ausztriáig.

A népes részvételű, mégis bensőséges családi ünnepen a Sóskúton élő Habsburg György is megjelent, néhai Habsburg Ottó fia, IV. Károly trónfosztott magyar király unokája, a Magyar Vöröskereszt elnöke. A kérdésre, hogy pontosan hányadfokú unokatestvéri rokonságban is állnak ők az Alcsúton dinasztiát alapított nádor utódaival, mosolyogva ingatja fejét. Ezt nagyon bonyolult lenne kideríteni, ily hatalmas családfa szertegazó lombkoronájában.(forrás:FEOL)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése