2018. augusztus 3., péntek

Magyar Nemzet újraindul augusztus 25-én?

Sok drámai fordulaton van túl a magyar média, de az nem volt jellemző, hogy volt munkatársak vonuljanak be egykori munkahelyük jelenlegi szerkesztőségébe. Augusztus első napján visszafoglalták Hír Tv-t, és a hónap végére a Nemzet újraindítását tervezik. És ezek még csak nem is képezik részét az Orbán által szeptemberre ígért nagy változásoknak.
A jobboldali média polgárháborúja véget ért, ez már a hét elején egyértelművé vált (ennek állomásairól hétfőn már bővebben írtunk), augusztus 1-jén pedig már arról is vannak információink, hogy a G-napot követő három és fél év után hogyan akarja Orbán Viktor köre rendezni az ő szemszögükből árulóvá vált médiumok helyzetét.

A Simicska-média felszabadítása

1. A Hír Tv nem vész el, csak visszaalakul. Nem mi mondjuk, hanem zárt ajtók mögött a csatornát a G-nap miatt kényszerűségből elhagyó Szikszai Péter és Mentes Katalin. A jövőben már ők felelnek a tartalom napi előállításáért. A stábértekezleten azt mondták, aki maradni akar, annak vissza kell térnie a 2015 előtti irányvonalhoz. A hangulat feszült volt, egy szerkesztő szerint alig valaki köszönt az érkező fejeseknek. Mások azt állítják, nyílt zsarolás is kellett, hogy a csapat ne széledjen azonnal szét.

Puskár Anett és Nyerges Zsolt
©
Azt Puskár Anett, Simicska Lajos (korábbi?) szóvivője közölte a Hír Tv előtt, immáron Nyerges Zsolt nevében, hogy a szolnoki vállalkozó a) marad a tulajdonos, b) de nem szól bele semmibe, c) arra Liszkay Gábort jelölte ki. Tehát a csatorna sorsáról nem a tulajdonosa és nem is a vezérigazgatója dönt, ez Puskár szavaiból egyértelműen kiderült. Liszkaynak már így is rengeteg terméket kell kontroll alatt tartania: a Magyar Időket és a Karc FM-et tulajdonosként, Mészáros Lőrinc minden sajtótermékét a MediaWorks berkein belül, és most még Nyerges tévéjét is.
Hogy ki csinálja majd a Hír Tv-t, miután elbocsátások sorát zavarták le már első napjukon az új vezetők? Nos, információink szerint az Echo Tv-ben egy értekezleten már fel is lett ajánlva, hogy önkéntes alapon át lehet igazolni. Mészáros adójánál a pletykák szerint inkább a showműsorokra koncentrálnának amúgy is.
2. A kormányoldali sajtótermékeknél lesz nagy mozgás, mivel információink szerint a Magyar Nemzet újraindítását tervezik a lap alapításának 80. évfordulóján, vagyis augusztus 25-én. (Erről bővebben az eheti HVG-ben olvashatnak.) Ehhez kapóra jön, hogy Nyerges a lapot kiadó céget is megörökölte egykori oligarchatársától. Azt hallani, hogy ennek ellenére fenntartják a G-napot követően felhúzott Magyar Időket, és a Magyar Hírlap is marad a piacon. Piacon? Bocsánat az elírásért, a Magyar Hírlap is marad az állami hirdetések kifizetőhelyeként.

©
3. A Lánchíd Rádió feltámadásáról nincsenek hírek, és a jelek szerint a Heti Válasz sorsa is a beszántás lesz. A Magyar Idők szerdán már „megelőlegezte”, hogy Borókai Gábor lemond főszerkesztői pozíciójáról, de ez kacsának minősült, ahogy azt az érintett elsőként a hvg.hu-nak elmondta. Hamarosan neki is beszélnie kell viszont Nyerges Zsolttal, akiről annyit hangsúlyozott mantraszerűen Puskár: nem akar médiával foglalkozni.
Pletykák szerint a hetilapkínálat ettől még hamarosan bővülni fog, a Mandiner körül érdemes keresni a szerkesztői szándékot egy új termékre, amelyben a kormányzat holdudvarának véleményvezérei megvívhatják vitáikat.

Az "ellenállás megmaradó gócpontjai"

A felsorolt tételek azonban nem érintenek két jelentős területet, ahol sokan változásra számítanak:
  • egyrészt a teljes jobboldali média tulajdonosi struktúrájának átszervezését a Tv2-től a Vas Népéig,
  • másrészt a balliberálisnak vagy csak bosszantóan függetlennek tartott média értékesebb, fontosabb darabjainak elfoglalását.
Innen nézve mindaz, amit most látunk, csak bemelegítés volt. A kérdés, ami már most adja magát, az Index sorsát firtatja. A legnagyobb magyar internetes portál Simicska bizalmi emberének, Tóth Mariannának segítségével került alapítványi kezelésbe, és a vállalkozóhoz sok szálon köthető Nagy Ajtony Csaba egy csapásra az Index igazgatósági tagja lett. Ha a minden állását feladó egykori Közgép-vezér képes volt az Index vezető testületének összetételét befolyásolni, akkor miért ne tehetné meg most is? A kormány részéről igény biztosan lenne rá.
A Hír Tv ítéletre váró munkatársai szerda délelőtt keserűen megjegyezték: bárhova is mennek innen, a sajtókamara ott is utoléri őket. Ez az a szörnyszülött, amely 80 éve egyszer már faji alapon megosztotta az újságírótársadalmat, és most Szöllősi György 2rule-szárnyai alatt újra kijelölheti, kiket fogad el a kormány komilfónak. A támogatott és a tűrt bekerülhet a kamarába, a tiltott kint reked. A bentieket innen kezdve lehet szabályozni, fegyelmezni és a pénzcsapok nyitásával-zárásával vonalon belül tartani, a kintieket pedig távol lehet tartani a nyilvános eseményekről, a közérdekű adatoktól. Ahogy a civilek kapcsán láttuk, hamar új adókategóriában is találhatják magukat, a kormányzati találékonyság szinte végtelen.

©

Mit érdekel engem mindez?

A média túl sokat foglalkozik önmagával. A sajtó képviselőin kívül senkit sem érdekel, mi zajlik az iparágban. A firkászok jobban tennék, ha a valódi hírekkel foglalkoznának.
Gyakran elhangzó vádak ezek, és sokszor van is valóságtartalmuk. Nyilván keveseket érdekel és érint, amikor újságírók és riporterek átszerződnek ide, a menedzsment pedig érkezik onnan. Mennyit keres majd az új helyen? Önszántából ment, vagy kirúgták? Milyen botrány vezetett a szakításhoz? Ezek a legtöbbször bulvárhírek szerény hatósugárral és sokszor visszafogott valóságtartalommal.

©
A magyar média átalakítása azonban Orbánék számára az egyik legfontosabb hatalmi kérdés. A Fidesz azzal nyert választást, hogy egy valós veszélyt olyan mértékben túlzott el, ami már minden más racionális gondolkodást felülírt az országban. És nem elégedett meg a migráció kihívásainak drámai felnagyításával, kitalált hozzá egy fiktív ellenséget is, aki meggyilkolná az anyját, kétezer zsoldossal támad, és zsebre rakta egész Európát (beleértve a Fidesz pártcsaládjának nagyobbik részét is).
A hír szent, a vélemény szabad – tartja a mondás. A fideszes médiában mintha megfordult volna: Orbán véleménye szent, a hírt viszont pont úgy szabad előadni, ahogy az a narratívába passzol.
Ehhez pedig „alternatív tényekre” van szükség, ahogy azt Donald Trump tanácsadójától megtudhattuk – és a magyar választási kampányban az állami médiától a Figyelőn át az Origóig megismerhettük. A magyaroknak tudniuk kell, hogy Bécs külvárosai a földi pokollal egyenlők. Hogy az életellenes bűncselekmények százezer főre eső számában Magyarországtól messze elmaradó Svédország valójában mészárszék.
Minél több csatornán megy ugyanez, minél több felületen olvasható ugyanez, annyival könnyebb azt állítani, hogy kettő kevesebb az egynél. És minél több sajtótermék vesz részt a nyilvános rendezvényeken, annál kevesebb hely, kérdés, figyelem jut ott a kormánytól függetlenekre.

A hiteltelenség erénnyé válik

A magyar nyilvánosság szerdán elveszített egy csatornát, amelyen még a tényeket keresték, a véleményeket pedig szabadjára engedték. Ez azoknak is veszteség, akik megtagadják az együttérzést a Hír Tv elmúlt éveit alakító kollektívával, és ehhez a múltban vagy a korábbi tulajdonosban keresik közönyük létjogosultságát. (Igaz, eddig is a társadalom közönye tette lehetővé az Origo lefejezését, a Népszabadság bezárását, a teljes vidéki lapcsalád és helyi rádióadók elfoglalását.)
A magyar média fekete napjai sorából mégis különvált a Hír Tv visszafoglalása. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor a kormányzati kommunikációs felületek emberei ítélkezhettek egykori munkahelyük jelenlegi munkatársai felett.
A G-nap után Simicska Lajos birodalmán belül maradó hangadóknak nincs kegyelem, ezt tudjuk egy ideje. A fake news-gyárak vezetői minden sajtótermék eleste után triumfálnak közpénzből kitömött felületükön. De ettől még ők is sokakat megtűrnek a házukban, akik vargabetűkkel érkeztek hozzájuk. Ez szerdán, a Hír Tv előtt is látható volt: a távoli kollégák ide-oda böktek, és mondták, ki honnan érkezve talált megélhetést a Rogán Antal ernyője alatt működő médiumoknál. A saját embereik hiteltelensége számukra nem hátrány, hanem garancia arra, hogy azok kénytelenek lesznek minden utasítást végrehajtani.
(forrás:hvg)
*
(A szerző rendszeres szereplője volt a Hír Tv több műsorának. 2015 decemberétől előbb a Népszabadság szerkesztőjeként, majd a HVG rovatvezetőjeként vett részt esti vitákon és reggeli politikusi interjúkon.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése