2016. május 26., csütörtök

Jubileumi, 50. Kormányinfót ünnepel Lázár János - 2016. 05.18.

Jubileumi, 50. Kormányinfót ünnepel Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és a Giró-Szász Andrást félidőnél váltó Kovács Zoltán kormányszóvivő. Az már kiderült, hogy Obama Soros György kottájából játszik, de lehet, hogy fordítva. Szó volt még a Ligetről és a Rubovszky-regényről is. Kövesse velünk az 50. Kormányinfót!
Kovács Zoltán már Kormányinfó elején fordulópontnak nevezte az 50. alkalmat. Lázár János pedig örömmel közölte, hogy már 4615 feltett kérdésre válaszolt ("kellemesre és kellemetlenre egyaránt"). Aztán belevágott.
Tegnap kormányülés nem, de kormánynap volt, amin kiemelt témákkal foglalkoztak. Az egyik meglepő módon a bevándorlás volt, de szóba került a költségvetés és gazdasági növekedés is. Magyarország politikai szövetségeseket gyűjt, hogy meggyőzék Brüsszelt a schengeni határok védelméről a kvótarendszerrel szemben. Erről Pintér Sándor személyesen gondoskodott több külföldi kollégájával Szegedre látogatva.
Obama=Soros György=Obama
Lázár beszélt a Magyarországot elítélő újabb nyilatkozatokról is. Elsőként Obama elnök szavaira tért ki, ez alapján az amerikai elnök a betelepítés és a bevándorlás mellett szólalt fel, ráadásul Lázár szerint Obamának fontos, hogy Európában minél több muszlim legyen. Obama zászlóvivője pedig... Soros György. A magyar származású amerikai pénzember fejére olvasta a térségben gyakorolt politikai befolyását Kijevtől Budapestig. Lázár szerint Soros kijelentette, hogy a legfőbb ellenfele az Orbán-kormány. Lázár összefüggésbe hozta az embercsempészeket is "valamiféle szervezettséggel", hiszen ebben óriási pénz van.
A miniszter szerint egyetlen migráns sem tartózkodhat Magyarországon illegálisan, ezért a BM törvénymódosítása szerint a határ 8 kilométeres zónájában kell feltartóztatni az illegális határsértőket, és vissza kell vinni őket a hivatalos belépési pontra a határon. Szerinte ez az osztrák példára hajaz. Idén 221 olyan személy volt, akiknek nemzetközi védelmet biztosított az ország.
Felzárkóztatás az alsóközéposztályba
A költségvetés célja a lehetőségteremtés, ennek része a családok támogatása a családi adókedvezményekkel, a lakáshoz jutást támogatásával és az áfacsökkentéssel. Nő a kultúrára fordított összeg, és a rendőrség is megkapja a magáét életpályamodell formájában.
A kevesebb több
Az EB országspecifikus ajánlását korrektnek nevezte Lázár. Szerinte az alacsony jövedelműeknek a fentebb említett támogatásokkal eleget tettek. Talán önt is érdekli, hogy 4 millió 672 ezer ember fizetett adót 2015-ben Magyarországon. Lázár János szerint egyre többen lépnek át a munka világába a közfoglalkoztatásból, ettől függetlenül a közfoglalkoztatás siker, a siker jele pedig éppen az, hogy egyre kevesebben dolgoznak benne. Az EB rosszul látja a munkanélküliségi rátát, hiszen az 6 százalék alatt áll.
A Rubovszky-regény
Lázár szerint regényt költöttek Rubovszky György szavai köré. Ő több köztársasági elnök megválasztásánál bábáskodott. Tapasztalatai szerint a Fidesz mindenkori elnöke javaslatot tesz a köztársasági elnök személyére. Orbán Viktor konzultált Schmitt és Áder megválasztása előtt is, hogy a frakció számára elfogadható javaslatot tegyen. 2017 februárjában kezdődnek majd az új konzultációk, ahol a miniszterelnök újra körbejárja a témát, mielőtt javaslatot tesz. Egyebekben viszont végül nem cáfolta Rubovszky György szavait, sőt inkább alátámasztotta azokat.
Nyugalom, zöld lesz
Lázár János most épp csak odabökött Tarlós Istvánnak, amikor a főváros polgárának nevezte magát, "bármit is gondoljon erről Tarlós István". A Liget-projektről elmondta, hogy világszínvonalú tervezőcsapat dolgozik a Liget parkosításán, kertesítésén 15 milliárd forintból. 1000 új fa jön, 600-at pedig rehabilitálnak. 65 százalékra nő a zöldfelület és 7 százalékra a beépítettség. Lesz futópálya, lesznek játszóterek és felújítják az egész Ligetet. Szerinte a tiltakozók megnyugodhatnak, a zöld rehabilitáció be fog következni. A Déli és a Keleti sorsa a jövő heti kormányülésen dől majd el. A Nyugati és az Állatkert között egy 100 hektáros terület zöldülhet be. Ez lenne a Nyugati-Liget Lázár szavai alapján.
Földet tessék!
Május 20-án kezdődik a földárverések lezáró szakasza, ezen 60 ezer hektárt árvereznek el. Eddig 10 ezer gazda vett messze piaci ár fölött földet. 240 milliárd forint folyt be ebből. 8100 gazda kapott hitelt, 220 milliárd forint értékben. Mezőhegyes esetében egy törvényjavaslatot terjeszt be a kormány, ez meghatározná a ménesbirtok feladatát és gazdálkodását. A kormány vetőmagtermelést, vadgazdálkodást és turisztikai tevékenységet szeretne látni a mintagazdaságban, 8000 hektáron.
Ipari méretek
Zalaegerszegen járműipari tesztpálya fog épülni 40 milliárd forintos támogatásból. Ez 500 kilométeres körzetben a legfontosabb tesztpálya lesz, ami a jelenlévő autógyártó cégeknek is fontos lesz. Lázár János járműipari centrum kialakításáról beszélt Zalaegerszegen. Ennek része, hogy négysávos autóút köti majd a várost az M7-es autópályához.
Kérdések:
A GDP visszaesésével kapcsolatos kérdésre Lázár János úgy válaszolt, hogy az építőipar és a foglalkoztatás javulása miatt ez nem fordul elő még egyszer, ráadásul az export 3 százalékkal nőtt és ez biztató. Az EU-s pénzek felhasználása önmagában nem serkenti a gazdaságot, csak ha a felhasználás megfelelő módon történik. A magyar agrárium nehéz helyzetben van Lázár szerint, ezt vizsgálni kell. A magyar kormány tud segíteni, például a közétkeztetésen keresztül. Nem tudnak azonban segíteni, amíg nincs meghatározó magyar kiskereskedelem. A multik hátrányos megkülönböztetése sem ördögtől való, egyes tagországokban működik, mondta Lázár.
Menekültek szivárgása
Visszaadni csak oda lehet migránsokat, ahol befogadják őket. Amikor visszaviszik a bevándorlókat a hivatalos belépési pontokat. Ők elmennek onnan, ki tudja hová, és a miniszter szerint ez így rendben van. Azt elismerte, hogy vannak olyanok, akik nyugat felé hagyják el az országot, de akit rajtakapnak, azokat visszaviszik a határhoz. Bezárni nem lehet őket, ezért azt nehezen lehet befolyásolni, hogy hová mennek tovább.
A kormány tűzzel-vassal irtja a korrupciót
Lánczi András korrupcióval kapcsolatos kijelentéseit kérdésre válaszolva Lázár János az Alaptörvényre hivatkozva nem kommentálta, mert az tudományos álláspontnak számít. A Fidesznek fel kell készünie mindenesetre arra, hogy egyre több korrupciós kritika éri. Erre konkrét példaként hozta az amerikai nagykövet szavait is. Lázár tapasztalata szerint vannak azért "jelenségek, amiket kezelni kell", és egyébként is tűzzel-vassal irtja a kormány a korrupciót.
Airbnb, Uber
Lázár az Uberről elmondta, hogy fair és egyenlő bánásmód szükséges a személyszállításban, a technológiának azonban nem óhajtanak hadat üzenni. Ugyanez érvényes az Airbnb-re is a lakáspiacon. A lényeg, hogy fizessenek adót.
Nem lesz megszorítás!
A kormány nem fog költségvetési megszorítást alkalmazni, ahogy azt az Európai Bizottság javasolja. Lázár János szerint a Bizottság egyik jóslata sem jött be az elmúlt 6 évben és nem tartanak túlzottdeficit-eljárástól sem. Tárgyalnak az egészségügyi dolgozók béremeléséről, megnyugtató, jó hír várható, de egy bizonyos mértéken felül nem fognak tudni további emelést véghez vinni.
Clinton is Soros
Lázár János nem minősíti Bill Clinton politikai karrierjét, de az USA-val megbízható szövetségesi együttműködésben áll Magyarország. Nem ért egyet viszont a kormány azokkal az amerikaiakkal, akik több muszlimot szeretnének Európába és Soros György mögött állnak, vagy ő áll mögöttük. A baloldali amerikai támogatást a Komintern korábbi működésével egy lapon említi Lázár. Szerinte ez áll a bevándorlás támogatása mögött. Ha Szeged megszavazza, hogy bevándorlók érkezhessenek a városba, akkor Botka László nyugodtan fogadjon be migránsokat.
Nem megúszható költségek
70 milliárd forint jut az úszó EB kivitelezésére, de a beruházások nagy része Lázár szerint a verseny szervezése nélkül is megtörtént volna. Ebben benne lesz a Komjádi-uszoda felújítása is.
Miből van a kerítés?
A kerítés építésre vonatkozó kérdésre Lázár János úgy válaszolt, hogy annak költségei a Honvédelmi Minisztériumnál kerülnek elszámolásra, a Belügyminisztérium csak az alapanyagot szállította. Hamarosan tételes költségsor áll össze, de egyelőre nincs pontos összeg.
Önkormányzati dolgozók sztrájkja
Az önkormányzati dolgozóknak nem a kormány a munkaadója. A helyi önkormányzat anyagi lehetőségeire vannak utalva, ezért az önkormányzati dolgozók sztrájkja a helyi önkormányzatot és a polgármestert érinti majd.
Lezuhant egyiptomi gép
Lázár János a kormány részvétét fejezte ki a lezuhant egyiptomi gép áldozatai iránt, de arra egyelőre nem tudott választ adni, hogy emelik-e a veszélyeztetettségi szintet Magyarországon.(Forrás hvg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése