2015. július 1., szerda

Biszku Béla nyugdíjáról vitatkozva veszett össze Kövér László és Novák Előd a parlamentben. Rétvári azt állította, hogy rendezték a kommunista nyugdíjakat

Nem kocsmában ül – Kövér kizárta a bekiabáló Novák ElődötForrás: Hír TV
2015. június 08., hétfő 17:1
Biszku Béla nyugdíjáról vitatkozva veszett össze Kövér László és Novák Előd a parlamentben. A házelnök a folyamatosan kiabáló ellenzéki képviselőt kizárta a parlamenti vitából, aki emiatt összehívatta a házbizottságot. „Viselkedjen úgy, mintha a parlamentben ülne, és nem egy kocsmában!” – Novák Elődöt teremtette így le Kövér László, aki hangos bekiabálásaival mérgesítette fel a házelnököt. A jobbikos képviselő a kommunisták elszámoltatásával kapcsolatos hozzászólásokat zavarta meg hétfőn a parlamentben. Novák a többi között azt sérelmezte, hogy nem vonták meg a kommunisták kiemelt nyugdíját és nem hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat. Kövér László a figyelmeztetés után megszavaztatta az ellenzéki képviselő kizárását.

Novák Elődnek nem kellett elhagynia az üléstermet, de nem szólalhatott fel. A kizárt képviselő később bejelentette, kezdeményezi a házbizottság összehívását, mert szerinte Kövér László házszabály-ellenesen járt el. Arra hivatkozott, hogy csak az aktuális ülésnapról tilthatta volna ki, nem pedig a kéthetes ülésről. Novák Előd a sajtótájékoztatón ismét kritizálta a volt kommunista vezetők, köztük Biszku Béla kiemelt nyugdíját.

„Még így is csak az érintettek tizedénél vonták meg a kommunista nyugdíjpótlékokat is. És akinél megvonták – így Biszku Béla esetében is –, csak néhány ezer forinttal csökkent az az egyébként továbbra is több százezer forintos luxusnyugdíj, amit kap akkori belügyminiszteri tevékenysége nyomán” – fejtette ki.

A Fidesz Biszku Béla ügyében az az igazságszolgáltatás lassúságát kritizálta. A kormánypárt szerint bizonyos esetekben meg kellene vizsgálni a soron kívüli eljárás lehetőségét.
Nem kocsmában ül – Kövér kizárta a bekiabáló Novák Elődöt
„Azt szeretnénk, hogy ha ezekben az ügyekben soron kívül, a lehető leggyorsabban képes lenne a bírósági szervezet eljárni. Egészen biztosak vagyunk abban, hogy az a négyéves eljárási idő, ami eddig ebben az ügyben eltelt, az nem elfogadható” – fogalmazott Gulyás Gergely országgyűlési képviselő.

Biszku Béla egykori kommunista belügyminiszter perében június 1-jén rendelte el új elsőfokú eljárás lefolytatását a Fővárosi Ítélőtábla. A 94 éves vádlottat az 1956 utáni megtorlásokkal összefüggésben soha el nem évülő háborús bűntettel vádolták. A hatályon kívül helyezett ítélet szerint öt és fél év szabadságvesztésre ítélték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése