De mégis más az, ha egy évben egyszer Dániában találkozhatnak. Nem titkosan, ugyan! Ilyenkor nem is kötnek üzletet, nem állapodnak meg szerződésekről sem, ellenkezőleg, aki kiejti a száján azt a szót, hogy biznisz, mehet a nagyteremből ki a teraszra, míg le nem higgad. Mindezt Bajnai Gordontól tudjuk, aki részt vett az idei Bilderberg-találkozón. A riporter kérdéseire formásan semmitmondó válaszokat adott meglehetősen méltatlankodó hanghordozással, de végül is gázmaszkot is föltehetett volna a stúdióban, amely mögül kiintegetett volna, hogy nem hall semmit, ne szóljanak hozzá. De nem ezt tette, hanem nyilatkozott. Szabadon.
Akinek szúrja a szemét, hogy Bajnai Gordon a Bilderberg-találkozón megismerkedett Viviane Redinggel, gondoljon arra, hogy nincs semmi fontosabb, mint az emberi kapcsolatok. Reding asszony éppen ellibbent volna Bajnai mellett, de ő férfiasan elé állt, és ha nehezére esett is bevallania származási helyét, erőt vett magán, s szó szerint ezt mondta: „Én vagyok az, aki miatt önt megtámadták Magyarországon.” Reding asszony szeme könnybe lábadt, és kifejezte örömét, amiért ezt a remek embert végre megismerhette. A közös nevezőt azonnal megtalálhatták, mert Bajnai ettől kezdve azt sem tudta, milyen témák kerültek elő a találkozón.
Legalább annyit megtehetett volna, mielőtt idehaza nyilatkozik, hogy tájékozódik a világsajtóból, valójában miről is folyt a szó a szabadon titkos és titkosan szabad Bilderberg-konferencián. Akkor például megtudta volna, hogy állításával ellentétben Magyarország igenis szóba került, mégpedig az uniót fenyegető erősödő nacionalizmusok kapcsán és az európai parlamenti választásokon előretörő „populista euroszkeptikus” pártok említésekor, mert ott abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy együtt említettek minket Nagy-Britanniával és Görögországgal.
A sok nagyszerűséget egyáltalán nem zavarta, hogy a UKIP szélsőjobb, a görög Sziriza pedig szélsőbal, a Fidesz pedig egyik sem, hanem mérsékelt jobbközép. Ezért aztán nem is pártokat, hanem országokat emlegettek, meg populistáztak egy kicsit, hogy a lényeget – azt, hogy az Európai Unió a 24. órában van egy korszakos megújuláshoz – jól elmaszatolják. Bajnai lecsatlakozhatott volna Reding szoknyája mellől, és szót kérhetett volna, mondjuk elmondhatta volna, hogy a Fidesz nem szélsőséges és nem populista; hogy Magyarország éppen azok közt van, amely országban nem szélsőséges párt győzött, sem az országgyűlési, sem az EP-választásokon!
Csakhogy ennek elmondásához keményebb fickóra lett volna szükség. Meg aztán, ha Bajnairól feltételezhető lenne, hogy mindezt elmondja a Bilderberg résztvevőinek, hogy egyáltalán ki meri nyitni a pici száját, akkor nem őt hívják meg Magyarországról. Bizony azért hívták meg, mert a centrumhatalmak és az erős lobbik a periféria országait szeretik olyan könnyen kenhető és hamar elfogyasztható lekvárnak gondolni, mint amilyen magyarországi meghívottjuk volt. Ha pedig Bajnainak lenne igaza, miszerint őt csakis a sikeres válságkezelés miatt hívhatták meg, akkor idehaza nem bukott volna akkorát, mint egy krumpliszsák.
De mindegy, nekünk ez jó. Legalább tudjuk, hogy ebből az emberből sosem lehet magyar miniszterelnök.(forrás:MNO)