2012. szeptember 3., hétfő

Prima primissima díjra méltó szerintem Oroszi László, értünk, és nekünk dolgozó MAGYAR

A lenti cikk válogatás mind róla szól, s arról hogyan szállt szembe igazáért Dávid Góliáttal. Igazságtalan lenne azonban nem jelezni azt is, hogy ügyvédje nélkül ez sose sikerült volna.Aki annyira önzetlen volt, hogy habár az egész összeget megtarthatta volna, amit a per győzelmekor kapott, mégis megosztotta  ezt  testvériesen Oroszival, hogy ő tovább dolgozhasson találmányán, mert most is van egy születőben. Szerintem  mindketten méltók lennének a Prima primissima díjra, s talán a bíráló bizottságig is elér hőstettük, s ha igen itt is győzelmi esélyes: Oroszi László és "testvére."
 Koncz
*****
Magyarország Kft. és tulajdonosa, az Adidas International Marketing BV által közösen, 2003. februárjában indított perben hozta meg ítéletét. A sportszergyártó kilenc éve Oroszi 2002. októberében, használati minta formájában levédett megoldásának jogellenes hasznosítása miatt indított perére válaszul fordult bírósághoz. Az Adidas vitatta Oroszi feltalálói munkáját, s ezáltal kizárólagos jogát, mert szerinte a megoldása nem volt új és nem a tulajdona.
  
A szakember 1995-96-ban fejlesztette ki futballcipőjét, melynek újdonsága az orr-rész keménygumiból készített sűrű bordázata, az irányítósávok voltak, melyek javítottak a találati pontosságon, segítették a játékost a labda adott irányba rúgásában. Az Adidas cég akkori fejlesztési igazgatója két társával megnézte a mintadarabokat, s kértek belőle példányokat, majd a cég 2000-2001 körül piacra dobta a Predator Precision, majd a Predator Mania cipőit - írja az index a feltaláló közleményére hivatkozva.
   
A Fővárosi Ítélőtábla 2012. április végén kézbesített végzésével zárult le a 2003. februárjában megkezdett per. Az irányítósávos sportcipő azóta szabadalom lett, s a mostani végzéssel megnyílt a lehetőség, hogy Oroszi folytassa a tíz évvel ezelőtt indított szabadalombitorlási perét.


MTI 
****
Jogerősen pert nyert az Adidas ellen egy magyar feltaláló. Oroszi László 1995-1996-ban dolgozta ki az irányítósávos sportcipőt,  amelynek lényege, hogy a sportcipő orr-részén keménygumiból készített sűrű bordázatot tartalmazó irányítósávok helyezkednek el, és ezek segítik a játékosnak a labda adott irányba rúgását, és javítják a találati pontosságot - írja a feltaláló keddi közleménye.
Az Adidas akkori fejlesztési igazgatója és két társa egy magyarországi találkozáskor megnézte a mintadarabokat, kértek belőlük példányokat is. Ez után 2000-2001 körül a cég piacra dobta a Predator Precision, majd a Predator Mania sportcipőit, amelyek forgalmazása nagyjából 2006-2007-ig tartott, majd a cég megszüntette a sportcipők gyártását. Később ismét a feltalálóéhoz nagyon hasonló irányítósávokkal rendelkező sportcipővel jelent meg a piacon.
Oroszi megoldását először használati minta formájában védte, és ennek jogellenes hasznosítása miatt pert indított az Adidas Magyarország Kft. ellen 2002 októberében a Fővárosi Bíróságnál - olvasható a feltaláló közleményében. Az Adidas Magyarország Kft. és tulajdonos cége az Adidas International Marketing BV cégek 2003. februárjában közösen támadást indítottak Oroszi László kizárólagos joga ellen. Ez az eljárás  - kilenc év után - a Fővárosi Ítélőtábla 2012. április végén kézbesített végzésével most zárult le jogerősen.
Az Adidas mindvégig  azzal védekezett, hogy nem ismerte el Oroszi László feltalálói munkáját, a megoldást közkincsnek tekintette, amely  - szerintük -nem új és nem a feltaláló tulajdona. A jogerős döntés ezt az állítást megcáfolta, és elismerte Oroszi László találmányának újdonságát és feltalálói tevékenységen alapulását. Az irányítósávos sportcipő azóta szabadalom lett.
Az ítélettel megnyílt Oroszi számára a lehetőség, hogy azt a szabadalombitorlási pert, amit tíz évvel ezelőtt indított, és amit a bíróság felfüggesztett, folytathassa. Forrás: Origo
*****
A pereskedés 2002-ben indult el, s tíz év kellett, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondja: a szabadalmi oltalom Oroszi Lászlóé. De a győzelem még csak az első a sorban, hiszen további két per várható az ügyben.


Oroszi László, a váli feltaláló (Fotó: FMH)

- Ugyan a bíróság már három hete kihirdette ítéletét, de eddig azért nem hoztuk nyilvánosságra, mert arra vártunk, hogy az Adidas lépjen, szerettünk volna kiegyezni a céggel, de ez részükről eddig nem történt meg. Normális esetben ennek az ügynek minimum 2-3 év alatt be kellett volna fejeződni, de az egyszerűen nonszensz, hogy 10 évig elhúzódott az ügy, köszönhetően az Adidas magatartásának. Bár ha belegondolok, hogy az Adidas multinacionális cég, hatalmas jogi- és anyagi háttérrel, még az is benne volt a pakliban, hogy elveszítjük a pert. De nem így történt, köszönhetően a többi között Lantos Mihály szabadalmi ügyvivőnek, a Danubia Szabadalmi Iroda munkatársának, nélküle ez a siker nem valósult volna meg. Nagyon örülök, és megkönnyebbültem, hogy a bíróság igazságos ítéletet hozott. Aminek az a lényege, hogy Adidas nem érte el a célját, vagyis nem tudta megsemmisítettni a szabadalmi oltalmamat. De ezzel még nincs vége az ügynek. Mert amikor ez a per 2002-ben elkezdődött, a bíróság felfüggesztette az akkor már zajló, az Adidas ellen indított szabadalombitorlási pert, arra várva, hogy kié az oltalom. Ezt most tovább  folytatódik majd a Fővárosi Ítélőszéken, s csak azt követően indíthatjuk el a kártérítési pert, ami akár évekig is eltarthat. Tehát senki se gondolja azt, hogy máris euro milliomos lennék.  A pertől függetlenül, a legutóbbi 10 évben sem álltunk le az irányítósávos cipő fejlesztéséről, s olyan új és nagyszerű megoldást dolgoztunk ki, annyira jót, hogy magam is megdöbbentem. Ezzel kapcsolatban is nagyon örülök a jogerős ítéletnek, mert ha az nem mellettem szól, nem az enyém a szabadalom, akkor ezt sem folytathattam volna tovább. Megjegyzem, amennyiben az Adidas "normális" lenne, ez az új találmány akár a megegyezés része is lehetne, hiszen az új cipő sokkal, de sokkal jobb a régi találmánynál - mondta boldogan Oroszi László.


Az eredeti, akkor még Martfűn elkészített cipők bemutató példányai egy 10-11 évvel ezelőtti sajtótájékoztatón (Fotó: FMH-archív)
Forrás: FMH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése